Metaldehida

Metaldehida este un compus chimic ce stă la baza produselor concepute pentru combaterea melcilor și limacșilor ce invadează suprafețele agricole. Este extrem de acidă și toxică, ceea ce o face în aceeași măsură și eficientă. De mai bine de 60 de ani, metaldehida este utilizată la scară largă împotriva moluștelor care invadează culturile agricole, încă de la stadiul de sămânță sau răsad și până la cel de recoltă.

In elaborarea produselor bazate pe metaldehida, producătorii au trebuit să țină cont de concentrația acesteia, astfel încât moluscocidele să fie eficiente, să-și atinga scopul. Este important să nu se depășească această concentrație, deoarece reversul medaliei în cazul folosirii unor astfel de produse constă în afectarea calității solului și a ecosistemului, și mai grav, în intoxicarea oamenilor. Trebuie luat în calcul faptul că și atunci când granulele sunt consumate sau nu de melci și limacși, metaldehida tot se va degrada, fie că e în starea inițială de produs finit, fie că e rămășiță a vietății care l-a consumat. Orice agricultor știe cât de importantă este igiena solului pentru a ajunge la o recoltă bogată. Resturile de plante sau de alte organisme aflate în descompunere îi diminuează calitatea și întrețin invadatorii. La fel se intamplă și în cazul folosirii substanțelor toxice cu care combatem dăunătorii.

Cum acționează metaldehida asupra melcului?

Odată ajuns în contact cu produsul cu metaldehida, secreția de mucus a melcului este excesiv stimulată. Substanța acidă din compoziția acestuia îi provoacă astfel deshidratarea și, în cele din urmă, moartea.

Folosirea pe plantații a produselor pe bază de metaldehida poate afecta animalele de ferma și omul. Animalele de ferma sau vânatul ar putea consuma plantele deja intoxicate, momelile sau chiar melcii intoxicați și morți. În mediul acid, metaldehida se descompune sub forma de etanol, echivalentul gazului de sobă, cu efect excitant și depresiv asupra sistemului nervos central. Simptomele intoxicației sunt similare celor date de stricnină: incoordonarea mișcărilor, convulsii și contracții, accese asemănătoare crizelor de epilepsie, salivație abundentă, transpirații, tahicardie, dificultăti în respirație, vomă, dureri abdominale, diaree uneori hemoragică, hipertermie.

Prin urmare, măsurile preventive ce se pot lua pentru a împiedica intoxicarea sunt cosirea și greblarea pășunii după tratare, arderea fânului și îngrădirea animalelor, astfel încât să nu mai aibă acces pe pășune în următoarele 30 de zile.

Dat fiind ca efectele metaldehidei pot avea consecințe atât de grave, s-au depus permanent eforturi în elaborarea unor produse cât mai puțin dăunătoare. Pornind de la această grijă, specialiștii Swiss Life Science, de la Lonza, au creat un produs ce are în componență metaldehida și alte ingrediente cu rolul de a atrage melcii și limacșii, substanțe care fac acest produs plăcut pentru aceștia, precum si ingrediente care țin la distanță celelalte vietăți, precum păsările, animalele si alte organisme benefice din cadrul ecosistemului.

Produsul vine la pachet cu un program complet de implementare ce constă în controlul plantației si plasarea de capcane, cu scopul de a evalua densitatea populației de melci și limacși și necesitatea cantității moluscocidului. Pentru distribuție se vor folosi autospeciale cu ajutorul cărora se va putea calibra produsul, conform necesității. Pe site-ul axcela.ro, găsești informații complete despre produs și indicațiile de utilizare al acestuia. Pentru comenzi, contactează-ne telephonic sau prin e-mail!

 

By | 2017-07-27T14:22:46+00:00 May 31st, 2017|Noutati|1 Comment