Limax brun de câmp 2017-07-28T10:37:49+00:00

Combaterea melcilor DEROCERAS INVADENS/PANORMITANUM

DENUMIRE ȘTIINȚIFICĂ

Deroceras invadens Reise et al., 2011
(Până în anul 2011 cunoscut sub denumirea de D. panormitanum)

DENUMIRE POPULARĂ

Limaxul brun de câmp

ASPECT/CARACTERISTICI

O specie de limax relativ de mici dimensiuni, cu o lungime a corpului de 20-35 mm, are o cochilie mică în partea din spate a corpului. Pneumostomul din partea dreaptă a mantalei este situat în jumătatea posterioară a acesteia. Culoarea corpului poate fi de la maro-ciocolatiu la gri deschis. Pielea este apoasă și aproape transparentă iar la iritare, secretă mucus transparent.

ALTE SPECII ASEMANATOARE

D. laeve, D. sturanyi, D. panormitanum s.s.

 

CARACTERISTICI BIOLOGICE

Limacșii bruni de câmp se mișcă rapid, în principal fiind activi la suprafață, dar pot, de asemenea, să se deplaseze și prin crăpăturile solului. Limacșii bruni de câmp au un ciclu anual de viață, dar se reproduc în timpul anului.

DISTRIBUȚIE GEOGRAFICĂ

Provin din sud-vestul Europei, dar s-au răspândit în întreaga lume și s-au stabilit în toată Europa și America de Nord, America de Sud, Africa de Sud, Australia și Noua Zeelandă.

HABITAT

Limacșii bruni de câmp se găsesc în principal în locurile perturbate, grădini, terenuri arabile și sere.

PAGUBE PROVOCATE/SIMPTOME

In captivitate, limacșii sunt capabili să consume în două sau trei zile, o cantitate de salată egală cu greutatea lor corporală.

CULTURI CARE PREZINTĂ RISCUL DE A FI AFECTATE

Acest limax afectează plantele cu țesuturi moi, cum ar fi salata verde, sparanghelul, plantele rădăcinoase și tot felul de răsaduri.

IMPACT ȘI GRAVITATE

Hrana lor este formată din plante vii și moarte, țesuturile moi verzi ale răsadurilor fiind în pericol de a fi deteriorate.

PREVENIRE ȘI CONTROL

Este mai comună atunci când pășunea este o parte din rotația culturilor și poate fi redusă prin cultivare.

PRĂDĂTORI NATURALI

Limaxul brun de câmp este mâncat de carabidae și sensibil la nematoda Phasmarhabditis hermaphrodita, care este un agent de control biologic.