Melc de gradină 2017-07-28T09:52:31+00:00

Combaterea melcilor CORNU ASPERSUM

Melc de gradina

DENUMIRE STIINȚIFICĂ

Cornu aspersum

DENUMIRE POPULARĂ

Cornu aspersum

ALTE DENUMIRI POPULARE

Cunoscut anterior sub numele de Helix Aspersa
Melc maro de grădină, european.
Melc comestibil

ASPECT/CARACTERISTICI

Cochilie sferică, diametru de 25-40 mm, cu patru sau cinci spirale. Are o suprafață încrețită. Culori maro pal sau galben, de multe ori marcat cu mai multe dungi întunecate, întrerupte, care dau melcului un aspect pătat. Buza cochiliei este de culoare albă.

CARACTERISTICI BIOLOGICE

În principal nocturn, dar, uneori, apare în timpul zilei, de obicei, după ploaie. Reproducerea are loc la începutul verii și se realizează de obicei prin contact sexual, cu toate că poate avea loc și auto-fertilizarea.

DISTRIBUȚIE GEOGRAFICĂ

Nativ din regiunea mediteraneană și Europa de Vest, dar s-a extins și în alte regiuni, prin transferul deliberat sau accidental. În prezent, este prezent pe toate continentele, cu excepția Antarticii. Acesta a sosit în Africa de Sud cu hughenoții care îl foloseau ca produs alimentar, în timpul secolului al 18-lea.

HABITAT

A fost găsit în parcuri, grădini și terenuri agricole; de asemenea în păduri și dune.

PAGUBE PROVOCATE/SIMPTOME

Acesta poate provoca pagube în plantațiile de citrice, în cazul în care găurește frunzele și fructele. Acest lucru poate duce la respingerea culturii, căderea timpurie a fructelor, sau degradarea fungică. Melcul se hrănește, de asemenea, cu mugurii tineri foliari și frunzele de viță de vie.

CULTURI CARE PREZINTĂ RISCUL DE A FI AFECTATE

Fiind în special erbivoră, această specie are o gamă largă de plante gazdă, inclusiv arborii de citrice, vița de vie, legumele și cerealele.

IMPACT ȘI GRAVITATE

Una dintre speciile de melci cele mai dăunătoare. La vița de vie, melcul poate provoca pierderi de până la 25% din recoltă.

PREVENIRE ȘI CONTROL

Culegerea lor laborioasă poate fi foarte eficientă în cazul melcilor de grădină – aceștia se adună deseori în număr mare, în același loc. Aplicarea de benzi de cupru în jurul bazei pomilor fructiferi s-a dovedit a reduce numărul acestora, împreună cu utilizarea momelilor pe teren.

PRĂDĂTORI NATURALI

Melcii de gradină sunt o sursă de hrană pentru șopârle, broaște și păsări. De asemenea, acești melci sunt o pradă pentru anumite insecte și pentru alte specii de melci.