Melc dungat 2017-07-28T10:45:52+00:00

Combaterea melcilor CERNUELLA VIRGATA

Invazie de melci dungati

DENUMIRE STINTIFICA

Cernuella virgata (da Costa, 1778)

DENUMIRE POPULARA

Melcul viței de vie

ALTE DENUMIRI POPULARE

Melc obișnuit de grădină
Melc alb
Melc dungat
Melc zonal

ASPECT/CARACTERISTICI

Melcul viței de vie are un diametru de 10 până la 25 mm, culoarea cochiliei este foarte variabilă, aceasta variind de la alb sau crem, cu sau fără benzi maro în spirală. Ombilicul este relativ mare și profund. Când este complet adult, buza de deschidere poate masca doar parțial ombilicul deschis.

ALTE SPECII ASEMANATOARE

Theba Pisana

 

CARACTERISTICI BIOLOGICE

Melcul viței de vie poate avea un ciclu anual sau bianual de viață. În zona mediteraneană, acesta are un ciclu de viață de doi ani, în Australia, în mod normal, un singur ciclu de viață pe an. Melcul viței de vie urcă pe plante pentru estivație iar în zonele cu climă caldă se adună în număr mare și formează un strat de melci pe tulpinile vegetației. Hrana melcului viței de vie este variată, de la materia descompusă până la plantele agricole. Melcul viței de vie nu poate supraviețui înghețurilor puternice din timpul iernii.

DISTRIBUTIE GEOGRAFICA

Melcul viței de vie este în principal, o specie a țărilor din bazinul mediteranean, dar acum se află răspândit pe o scară largă în vestul Franței și Insulele Britanice. De asemenea, poate fi întâlnit și în Australia.

HABITAT

Melcul viței de vie este, în general, o specie a zonelor de coastă, dar poate fi, de asemenea, găsit și în zonele de uscat. Trăiește de preferință, în habitatele perturbate, dar invadează de asemenea, și habitatele naturale.

PAGUBE PROVOCATE/SIMPTOME

Capacitatea melcilor viței de vie de a se aduna în număr mare, cauzează probleme în colmatarea mașinilor în timpul recoltării și pot contamina culturile recoltate. În vii, melcii care estivează, contaminează fructele recoltate.

CULTURI CARE PREZINTA RISCUL DE A FI AFECTATE

Melcul viței de vie este un dăunător important al culturilor de cereale și viță de vie.

IMPACT SI GRAVITATE

Melcul viței de vie este în principal dăunător în momentul recoltării. În Australia, melcul viței de vie poate atinge un nivel ridicat de populație și pe parcursul unor ani cauzează pierderi totale în câmpurile de grâu din cauza numărului mare de exemplare adunate în cultură.

PREVENIRE SI CONTROL

O cultivare a câmpului rară poate favoriza această specie, în vreme ce aratul va îngropa melcii și le va distruge ouăle. Deoarece acești melci migrează des din zonele învecinate, o bandă de sol goală, fără materie organică și adăpost poate minimiza migrația în câmpuri.

PRADATORI NATURALI

Păsările, artropodele răpitoare, nematodele și alte gasteropode sunt animale de pradă naturale ale melcului alb de grădină.