Melc mic ascutit 2017-07-28T09:39:08+00:00

Combaterea melcilor COCHLICELLA BARBARA

DENUMIRE STINTIFICA

Cochlicella Barbara sau Prietocella barbara

DENUMIRE POPULARA

Melc mic ascutit

ALTE DENUMIRI POPULARE

Melc conic mic
Melc exfoliat
Melc conic dungat

ASPECT/CARACTERISTICI

Aproximativ 8-12 mm lungime și 5-8 mm lățime, cochilie albicioasă, sau gri/galbenă, cu pete sau dungi maro. Șapte sau opt spirale. Cochilia este transportată într-o poziție aproape verticală.

ALTE SPECII ASEMANATOARE

C. acuta

CARACTERISTICI BIOLOGICE

Capabil de reproducere rapidă, datorită dimensiunilor sale mici, acest melc este de obicei răspândit prin transportarea plantelor infestate. Melcii conici sunt în general activi după estivație mai târziu decât melcii rotunzi. Prima ploaie abundentă de toamnă declanșează împerecherea, dar această perioadă variază între regiuni și anotimpuri. Ciclul de viață al acestora poate fi anual sau bianual.

DISTRIBUȚIE GEOGRAFICĂ

Regiunile de coastă europene în jurul zonei mediteraneene. De asemenea, a fost introdus pe scară largă în alte țări din Europa, și prezent ca o specie invazivă în Australia, Noua Zeelandă și Africa de Sud.

HABITAT

Inițial în zonele de coastă, dar acum mai răspândit în pajiști, grădini, pășuni și suprafețe cultivate. Mai mult răspândit în zonele cu precipitații ridicate, de obicei mai mult de 500 mm anual.

PAGUBE PROVOCATE/SIMPTOME

Provoacă daune severe producției de cereale și semințe oleaginoase, destul de frecventă fiind desfrunzirea după răsărire. În Australia, este dăunătorul culturilor de leguminoase, cum ar fi lucerna, trifoiul și rapița cu semințe oleaginoase.

Dar, starea de deteriorare majoră este datorată dimensiunii lor; sunt considerați ca dăunători ai cerealelor (cereale și semințe de rapiță) în timpul recoltării, fapt care poate duce la declasarea producției datorită calității scăzute sau chiar respingerea acesteia. Obiceiul lor de a urca pe vegetație crește acest risc.

CULTURI CARE PREZINTĂ RISCUL DE A FI AFECTATE

Cereale, rapiță cu semințe oleaginoase, leguminoase și pășuni. Melcul este, de asemenea, considerat un vector pentru apariția nematodelor care provoacă viermii pulmonari la ovine.

IMPACT ȘI GRAVITATE

Cochlicella Barbara este amintit ca fiind un organism dăunător în țări cum ar fi Chile, Japonia și Republica Coreea. Are un rating dăunător B dat de Departamentul Californian de Alimentație și Agricultură și este clasificat ca un dăunător agricol în Australia.

PREVENIRE ȘI CONTROL

Monitorizarea timpurie este esențială. Specia este cel mai bine controlată printr-o combinație de control cultural și chimic.

PRĂDĂTORI NATURALI

Gândacii răpitori din familia Carabidae.