Melc alb de grădină 2017-07-28T10:43:52+00:00

Combaterea melcilor THEBA PISANA

DENUMIRE STINTIFICA

Theba pisana (O.F. Müller, 1774)

DENUMIRE POPULARA

Melc alb de grădină

ALTE DENUMIRI POPULARE

Melc alb italian, melc mediteranean de nisip, melc de nisip de deal, melc de coastă

ASPECT/CARACTERISTICI

Melcul alb de gradină este un melc de talie medie având un diametru de 10 până la 30 mm, foarte variabil în ceea ce privește aspectul cochiliei sale. Apexul este întunecat, albastru-gri, ombilicul este îngust și jumătate acoperit de marginea columellară reflectată. Cochilia are culoarea galben fildeș, cu benzi sau puncte de culoare închisă, unele exemplare fiind de un alb cretos. Cochiliile exemplarelor tinere prezintă nervuri tăioase.

ALTE SPECII ASEMANATOARE

Cernuella virgata

CARACTERISTICI BIOLOGICE

Melcul alb de grădină poate avea un ciclu anual sau bianual de viață. În zona mediteraneană, acesta are un ciclu de viață de doi ani, în Australia, în mod normal, un singur ciclu de viață pe an. Melcul alb de grădină urcă pe plante pentru estivație iar în zonele cu climă caldă se adună în număr mare și formează un strat de melci pe tulpinile vegetației. Hrana melcului alb de gradina este variată, de la materia descompusă până la plantele agricole. Melcul alb de grădină nu poate supraviețui înghețurilor puternice din timpul iernii.

DISTRIBUȚIE GEOGRAFICĂ

Este originar din aproape toată coasta mediteraneană, dar a devenit un dăunător agricol prin introducerea sa accidentală în multe părți ale lumii. Este stabilit în zonele de coastă din Marea Britanie, California, Africa de Sud și Australia.

HABITAT

Melcul alb de grădină este, în general, o specie întâlnită în zonele de coastă, sau lângă habitatele nisipoase. Trăiește de preferință, în habitatele perturbate, dar invadează de asemenea, și habitatele naturale.

PAGUBE PROVOCATE/SIMPTOME

Provoacă pagube directe prin consumul răsadurilor de cereale, legumelor, plantelor ornamentale și prin capacitatea lor de a desfrunzi arborii de citrice. Capacitatea melcilor albi de gradina de a se aduna în număr mare, cauzează probleme în colmatarea mașinilor iar corpurile și cochiliile lor pot contamina culturile recoltate.

CULTURI CARE PREZINTĂ RISCUL DE A FI AFECTATE

Prezența acestuia dăunează viilor, livezilor de citrice, pășunilor, legumelor, cerealelor, fructelor, plantelor ornamentale.

IMPACT ȘI GRAVITATE

Melcul alb de grădină este în principal dăunător în momentul recoltării.

PREVENIRE ȘI CONTROL

O cultivare a câmpului rară poate favoriza această specie, în vreme ce aratul va îngropa melcii și le va distruge ouăle. Deoarece acești melci migrează des din zonele învecinate cu o bandă de sol goală, fără materie organică și adăpost poate minimiza migrația în câmpuri.

PRĂDĂTORI NATURALI

Păsările, artropodele răpitoare, nematodele și alte gasteropode sunt animale de pradă naturale ale melcului alb de grădină.