Combaterea melcilor la citrice 2017-07-28T09:32:16+00:00

Combaterea melcilor la citrice

DESCRIPTION

Dintre toate plantele fructifere, citricele sunt cele cu cea mai mare valoare comercială, la nivel mondial. Portocalele sunt cele mai semnificative din punct de vedere comercial, reprezentând mai mult de jumătate din producția de citrice mondială totală de 70 de milioane de tone, estimată anual.

VULNERABILITATEA PROVOCATĂ DE LIMACȘI

Atât frunzele cât și fructele sunt deosebit de vulnerabile la daunele provocate de limacși și de melci.

SPECIILE IN CAUZĂ

Mai multe specii de limacși și de melci vor ataca arborii de citrice, în funcție de locul în care aceștia sunt cultivați. Melcul obișnuit, Cornu aspersum, uneori cunoscut sub numele de melc maro, este larg răspândit în mai multe regiuni și provoacă daune serioase plantațiilor de citrice. Theba Pisana, melcul dungat, s-a extins, de asemenea, în mai multe regiuni ale Europei.

SEMNELE INVAZIEI

Frunzele găurite și fructele decojite sau zgâriate vor semnala, de obicei, prezența melcilor. Melcii pot fi observați adesea pe fructele din regiunea opusă pedunculului.

SOLUȚIA

Ca de obicei, o combinație de metode culturale și chimice poate oferi cea mai bună soluție.
Curățarea resturilor din jurul bazei copacului va împiedica înmulțirea, iar melcii nu vor mai avea locuri unde să se ascundă. Utilizarea de benzi în jurul trunchiului poate minimaliza numărul de melci care ating frunzele și fructele. Aplicarea la timp a granulelor AXCELA® pe întreaga cultură, în jurul bazei trunchiurilor, va asigura reducerea efectivă a populației de melci. Aplicarea granulelor trebuie efectuată imediat după irigare sau ploaie, atunci când solul este umed si melcii sunt activi.