Melcul măr de insulă 2017-07-28T09:54:57+00:00

Combaterea melcilor POMACEA INSULARIUM

DENUMIRE STINTIFICA

Pomacea maculata Perry, 1810
Anterior cunoscută sub denumirea de Pomacea insularum

DENUMIRE POPULARA

Melcul măr de insulă

ALTE DENUMIRI POPULARE

Melc măr canalizat
Melc măr de tip canalizat din America de Sud

ASPECT/CARACTERISTICI

Un melc mare de apă dulce, a cărui cochilie poate ajunge la dimensiunea unui măr. Cochilia are o formă globulară și poate ajunge la o lungime de până la 150 mm. Dimensiunea și aspectul său sunt foarte variabile. Culoarea oului este roz. Melcul măr de insulă poate fi deosebit de melcul măr auriu de către un expert prin examinarea morfologiei cochiliei, a anatomiei interne în stadiul de adult precum și prin secvențierea ADN-ului.

ALTE SPECII ASEMANATOARE

Pomacea canaliculata

CARACTERISTICI BIOLOGICE

Melcii măr auriu sunt animale moderat amfibii, ei trăiesc scufundați dar pot părăsi apa în căutarea de plante proaspete. Fecunditatea melcului măr auriu este extrem de mare, ouăle fiind depuse în cuiburi cu structuri emergente. Longevitatea melcului măr auriu este în mare măsură dependentă de temperatură și poate ajunge la o durată de viață de 5 ani.

DISTRIBUȚIE GEOGRAFICA

Melcul măr auriu este originar din America de Sud. S-a răspândit în America de Nord și în Sud-Est-ul Asiei și poate fi găsit acum și în China, Indonezia și Thailanda. Este cea mai răspândită dintre speciile de melci introduse în Asia.

HABITAT

Melcul măr auriu populează apele stătătoare sau lente din zonele tropicale și subtropicale și în apele sistemului de irigare din câmpurile de orez. Acesta este capabil să colonizeze zone mici de apă și se hrănește cu o gamă largă de plante acvatice submersive sau imersive.

PAGUBE PROVOCATE/SIMPTOME

Melcul măr auriu distruge tulpinile tinere și frunzele plantelor de orez.

CULTURI CARE PREZINTĂ RISCUL DE A FI AFECTATE

Melcul măr auriu se hrănește cu aproape toate tipurile de plante. La nivel mondial, cele mai afectate sunt culturile de orez și cele de taro.

IMPACT ȘI GRAVITATE

În mediul său natural, melcul măr auriu este considerat ca fiind inofensiv, dar în cazul în care acesta a fost introdus în alt mediu, devine un dăunător important al culturilor din mediile umede. Densitățile de melci pot ajunge până la 150 m2, iar un exemplar poate consuma mai mult de 20 de răsaduri de orez pe zi.

PREVENIRE ȘI CONTROL

Tehnicile culturale precum gestionarea adâncimii apei și utilizarea de răsaduri mature, precum și colectarea manuală a ouălor și melcilor măr auriu, reprezintă practici comune.

PRĂDĂTORI NATURALI

Melcii măr auriu reprezintă hrană pentru un număr mare de animale de pradă, de exemplu, insectele acvatice și crustaceele, dar și vertebratele cum ar fi păsările, broaștele țestoase și peștii.