Combaterea melcilor la cartofi 2017-07-28T09:26:06+00:00

Combaterea melcilor la cartofi

Combaterea invaziei de limacsi la cartofi

DESCRIERE

După porumb, grâu și orez, cartofii se situează pe locul patru ca cea mai mare cultură alimentară. Aceștia sunt cultivați preponderent în Europa și au o expansiune rapidă în Asia de Sud și de Est.

VULNERABILITATEA LA DAUNELE PROVOCATE DE LIMACSI

Vulnerabilitatea la invazia de limacși variază în funcție de soiurile de cartofi, soiurile vulnerabile vor avea nevoie de acordarea unei atenții mai mari în ceea ce privește programele de combatere a limacșilor.

Limacșii prosperă sub bolta densă și umedă a culturii, dar deteriorarea tipică este mai degrabă la nivelul tuberculului decât în părțile plantei situate la suprafața terenului. Acest lucru face ca descoperirea invaziei să fie deosebit de dificilă, iar efectele nu sunt de multe ori observate până la recoltare, când daunele sunt deja făcute.

Cu cât tuberculii sunt lăsați mai mult în pământ, cu atât este mai mare riscul de invazie.

Cercetările efectuate la Teagasc în Irlanda, au arătat că soiul Maris Piper recoltat mai târziu a suferit daune mai mari: cules în data de 8 August – deteriorare 10%; cules în data de 3 octombrie – deteriorare 30%; cules la începutul lunii noiembrie – deteriorare 45%.

Solurile grele prezintă un risc deosebit, tuberculi fiind deja deteriorați (de exemplu, datorită unor boli).

SPECIILE IN CAUZA

Speciile de limacși care atacă cartofii: Deroceras reticulatum, Arion hortensis, și Tandonia budapestensis. Limaxul negru poate de asemenea să constituie o problemă deși acesta tinde să atace frunzele și tulpinile, mai degrabă decât tuberculii.

SEMNELE INVAZIEI

Limacșii pot deteriora tuberculii de cartofi de la sfârșitul verii până toamna. Aceștia fac găuri rotunde în coaja cartofilor, săpând, de asemenea, cavități extinse în interiorul tuberculilor. Semnele de la suprafața solului sunt de obicei limitate la urmele de mucus caracteristic. Tuberculii deteriorați de melci vor fi adesea mai vulnerabili la viermi.

SOLUȚIA

Utilizați metode cu capcane pentru a evalua populațiile și în cazul în care sunt îndeplinite pragurile, aplicați granulele imediat după semănare, pentru a avea cel mai bun control.

Este important ca aplicarea să fie făcută în mod corect astfel încât limacșii să intre în contact cu granulele cât mai curând posibil. Calibrați echipamentul cu atenție.

În urma aplicării, continuați monitorizarea culturilor de-a lungul fazei critice de început, atunci când plantele sunt cele mai sensibile.