Melci

La începutul toamnei, deși vremea este în curs de răcire, încă ne mai confruntăm cu melci pe terenurile cultivate: atât cu melci cu ciclu anual de viață, cât și cu cei ce dau două generații pe an. Dacă ne gândim bine la mediul lor propice de viață, realizăm că începutul toamnei – perioada actuală – este mai prietenoasă pentru melci decât cea secetoasă, din timpul verii. Practic, toate condițiile le sunt favorabile: vegetația este maxim de ofertantă, de la rădăcină și până la frunze și fructe, încep ploile specifice sezonului, sporind umiditatea atât de dorită de melci, ziua se micșorează și noaptea crește în avantajul speciilor active pe timp de noapte.

Toamna este, de fapt, un sezon favorabil reproducerii pentru melci. De exemplu, prima ploaie abundentă de toamnă declanșează prima împerechere la melcul mic ascuțit ce se hrănește cu resturi deteriorate, dar și cu vegetație proaspătă, provocând pagube importante la cereale și la semințele oleaginoase. Limaxul cenușiu de câmp se reproduce atât vara, cât și toamna, având un ciclu de viață de câteva luni, deci două generații. Extrem de activ deasupra solului, acest tip de melci este omnivor, dar se hrănește în mod deosebit cu frunze și fructe proaspete și răsaduri.

Limaxul negru de grădină are un ciclu de viață anual, se reproduce pe tot parcursul anului, dând naștere unor generații suprapuse. Se hrănește cu tuberculi și răsaduri, găurind semințele și dăunează în mod special culturilor din climatul umed, precum căpșunile și răsadurile de varză de Bruxelles. De asemenea poate provoca pagube semnificative culturilor de grău semănat toamna, prin găurirea semințelor.

Limaxul galben, cu ciclu anual de viață, este un melc ce depune ouă de la sfarșitul verii, până toamna. În perioada actual, această specie de melci atacă culturile de rădăcinoase pe care le găurește, provocând putrezirea.

Limaxul iberic este o specie ce se reproduce la sfârșitul verii, ceea ce înseamnă că, acolo unde există, putem găsi ouăle acestuia, depuse mai mult în sol. Exemplarele eclozate în toamnă sunt suficient de rezistente pentru a putea depăși iarna, provocând primele pagube primăvara devreme. Activ la suprafața solului, acest tip de melci se hrănește cu tulpini, frunze și răsaduri.

Limaxul brun de câmp se reproduce pe toată durata anului, având un singur ciclu de viață. Se hrănește cu plantele cu țesuturi moi, precum salata verde, sparanghelul, plantele rădăcinoase și tot felul de răsaduri.

Iată, deci, că începutul toamnei nu înseamnă sfărșitul daunătorilor melci și limacși. Pentru a avea certitudinea că recolta nu va deveni nenegociabilă, trebuie să continuăm să fim vigilenți. Controalele culturilor agricole în momentele în care știm că putem surprinde melcii și limacșii în plină activitate sunt imperios necesare. Ne putem ajuta și de acele capcane pe care le putem amplasa în diverse puncte. Să nu uităm că avem de la melci semne vizibile pe care le putem depista chiar și pe timpul zilei, cu soare puternic, când stau ascunși: urmele uscate de mucus, frunzele găurite, răsadurile sau tuplinile afectate. Este, deci, suficient să depistăm urmele și să determinăm densitatea, pentru a putea interveni în cel mai scurt timp cu remediul pe care-l puteți comanda prin simpla completare a formularului de contact, aici.

 

By | 2017-10-09T08:01:04+00:00 September 15th, 2017|Noutati|0 Comments