Combaterea melcilor la grâu 2017-07-28T08:23:19+00:00

Combaterea melcilor la grâu

Combaterea melcilor si limacsilor la grau

DESCRIPTION

Grâul se află pe locul trei în lume între cerealele cele mai mult cultivate, și este cultivat pe o suprafață mai mare de teren decât orice alt produs alimentar. Este al doilea după orez ca principal element în alimentația omului. Orzul, secara și triticalele sunt alte cereale comerciale importante vulnerabile la daunele provocate de limacși.

VULNERABILITATEA LA DAUNELE PROVOCATE DE LIMACȘI

Dintre cele trei culturi arabile principale vulnerabile la daunele provocate de limacși, grâul este cel mai probabil să fie deteriorat în stadiul de semințe. Deplasându-se prin solul semănat, melcii vor ataca probabil semințele de îndată ce acestea au fost semănate. Semințele găurite atât de caracteristice invaziei de limacși sunt cauzate de limaxul care caută embrionii și endosperma semințelor.

Un singur limax poate ataca până la 50 de semințe de grâu în săptămâna de plantare.

Aceștia nu atacă însă numai semințele. Frunzele tinere de cereale sunt deosebit de atractive pentru limacși – mărunțirea acestora fiind semnul cel mai evident. Spre deosebire de răsadurile de rapiță cu semințe oleaginoase, care au punctele de creștere peste sol, punctele de creștere ale cerealelor sunt sub pământ, iar cultura va fi compromisă numai în cazul în care semințele sunt semănate într-un pat germinativ neconsolidat. Daunele provocate răsadurilor de cereale sunt rareori dezastruoase, planteLE vor putea fi recuperate, de obicei, după tratamentul cu granule.

SPECIILE IN CAUZA

Limaxul cenușiu de câmp, Deroceras reticulatum, este cea mai frecventă specie de dăunător al culturilor cerealiere, deși și limacșii cu nervură și limacșii cu spate rotund pot, de asemenea, provoca daune.

SEMNELE INVAZIEI

Mărunțirea frunzelor tinere și tulpinilor. În cazurile severe, vor fi eliminate plantele și părțile de teren care au fost invadate.

SOLUȚIA

Aplicarea granulelor are, de obicei, cele mai bune rezultate – acestea se găsesc mai ușor. În cazul în care patul germinativ este atât de bun și de ferm cum ar trebui să fie, atunci granulele amestecate nu vor fi găsite de limacși! În cazul în care capcanele au scos la iveală populații de limacși sub nivelul de prag – patru sau mai multe într-o capcană – atunci este înțelept să se continue monitorizarea, în special în cazul în care condițiile de deteriorare sau înmulțire sunt lente. Este importantă aplicarea astfel încât limacșii să vină în contact cu granulele cât mai curând posibil.