Melcul măr auriu 2017-07-28T09:49:41+00:00

Combaterea melcilor POMACEA CANALICULATA

DENUMIRE STINTIFICA

Pomacea canaliculata (Lamarck, 1822)

DENUMIRE POPULARA

Melcul măr auriu

ALTE DENUMIRI POPULARE

Melc conic mic
Melc exfoliat
Melc conic dungat

ASPECT/CARACTERISTICI

Un melc de apă dulce relativ mare, având până la 100 mm lungime. Forma melcului măr auriu este, în general, globulară, dar dimensiunea și aspectul carcasei sunt foarte variabile. Culoarea cochiliei variază de la galben și verde la maro, cu sau fără benzi întunecate. Culoarea oului este portocalie strălucitoare. Melcul măr auriu este aproape imposibil de deosebit de melcul măr de insulă.

ALTE SPECII ASEMANATOARE

Pomacea maculata

 

CARACTERISTICI BIOLOGICE

Melcii măr auriu sunt animale moderat amfibii, ei trăiesc scufundați dar pot părăsi apa în căutarea de plante proaspete. Fecunditatea melcului măr auriu este extrem de mare, ouăle fiind depuse în cuiburi cu structuri emergente. Longevitatea melcului măr auriu este în mare măsură dependentă de temperatură și poate ajunge la o durată de viață de 5 ani.

DISTRIBUTIE GEOGRAFICA

Melcul măr auriu este originar din America de Sud. S-a răspândit în America de Nord și în Sud-Est-ul Asiei și poate fi găsit acum și în China, Indonezia și Thailanda. Este cea mai răspândită dintre speciile de melci introduse în Asia.

HABITAT

Melcul măr auriu populează apele stătătoare sau lente din zonele tropicale și subtropicale și apele sistemului de irigare din câmpurile de orez. Acesta este capabil să colonizeze zone mici de apă și se hrănește cu o gamă largă de plante acvatice submersive sau imersive.

PAGUBE PROVOCATE/SIMPTOME

Melcul măr auriu distruge tulpinile tinere și frunzele plantelor de orez.

PAGUBE PROVOCATE/SIMPTOME

Melcul măr auriu se hrănește cu aproape toate tipurile de plante. La nivel mondial, cele mai afectate sunt culturile de orez și cele de taro.

IMPACT SI GRAVITATE

În mediul său natural, melcul măr auriu este considerat ca fiind inofensiv, dar în cazul în care acesta a fost introdus în alt mediu, devine un dăunător important al culturilor din mediile umede. Densitățile de melci pot ajunge până la 150 m2, iar un exemplar poate consuma mai mult de 20 de răsaduri de orez pe zi.

PREVENIRE SI CONTROL

Tehnicile culturale precum gestionarea adâncimii apei și utilizarea de răsaduri mature, precum și colectarea manuală a ouălor și melcilor măr auriu, reprezintă practici comune.

PRADATORI NATURALI

Melcii măr auriu reprezintă hrană pentru un număr mare de animale de pradă, de exemplu, insectele acvatice și crustaceele, dar și vertebratele cum ar fi păsările, broaștele țestoase și peștii.