Limax negru de grădină 2017-07-28T10:03:17+00:00

Combaterea melcilor ARION HORTENSIS

Limax negru de gradina

DENUMIRE ȘTIINȚIFICĂ

Arion hortensis Férussac, 1819; Arion distinctus Mabille, 1868

DENUMIRE POPULARĂ

Limax de grădină

ALTE DENUMIRI POPULARE

Limax negru de grădină
Arion cu față neagră

ASPECT/CARACTERISTICI

Sunt limacși de dimensiuni mici cu o lungime a corpului de 25 până la 35 mm, fără nervură. Pneumostomul de pe partea dreaptă a mantalei este situat în jumătatea anterioară a mantalei.

Corp de culoare gri-albăstruie și benzi laterale de culoare închisă, partea din spate fiind aproape neagră. Talpa este portocalie sau galbenă, mucusul este gălbui.

ALTE SPECII ASEMĂNĂTOARE

Arion silvaticus Arion owenii

CARACTERISTICI BIOLOGICE

Ambele specii aparțin unui complex de specii care include mai multe specii, în parte necunoscute. Acestea sunt specii anuale, trăiesc în principal în medii subterane și au generații suprapuse. Un număr mare de adulți supraviețuiesc în timpul iernii.

DISTRIBUȚIE GEOGRAFICĂ

Limacșii de grădină sunt o specie dintre cele mai obișnuite și mai răspândite. Zonele de distribuție ale celor două specii se suprapun parțial, dar Arion distinctus are o arie mai largă de distribuție. Acesta acoperă vestul și centrul Europei și a fost introdus și în America de Nord.

HABITAT

Cele două specii de limacși de grădina pot fi găsite în habitatele construite de oameni cum ar fi grădinile și terenurile cultivate dar pot apărea, de asemenea, în zonele urbane, habitatele de arbuști și pădurile de foioase. Ei trăiesc în gunoiul de frunze sau în crăpăturile din sol.

PAGUBE PROVOCATE/SIMPTOME

Se hrănește cu tuberculi și răsaduri, găurind semințele.

CULTURI CARE PREZINTĂ RISCUL DE A FI AFECTATE

Culturile horticole din climatul umed, în principal, tuberculii sau căpșunile și răsadurile de varză de Bruxelles. În iernile blânde limacșii de grădina pot fi responsabili pentru pierderea grâului semănat toamna prin găurirea semințelor acestuia.

IMPACT ȘI GRAVITATE

Răsadurile și plantele tinere pot fi grav afectate, deoarece acești limacși au o activitate ridicată în timpul primăverii. Mai târziu, în timpul anului, culturile de rădăcinoase, cum ar fi sfecla si morcovii pot fi deteriorate prin găurire care duce la putrezirea bacteriană.

PREVENIRE șI CONTROL

Densitatea limacșilor de grădină nu este ușor de estimat, deoarece aceștia trăiesc ascunși în pământ și acționează pe timp de noapte. O metodă de prevenire este reducerea habitatelor favorabile în care trăiesc și se reproduc limacșii de grădină, adică perturbarea solului prin cultivarea terenului.

PRADATORI NATURALI

Limacșii de grădină constituie hrană pentru cărăbuși și larvele acestora, precum și pentru unele specii de păsări.