Combaterea melcilor MILAX GAGATES
DENUMIRE ȘTIINȚIFICĂ
Milax gagates (Draparnaud, 1801)
DENUMIRE POPULARĂ
Limax negru cu nervură
ALTE DENUMIRI POPULARE
Limax de seră
ASPECT/CARACTERISTICI
Limaxul negru cu nervură are o lungime de 50 până la 60 mm, pneumostomul este situat în jumătatea din spate a mantalei. Culoarea sa este gri închis sau maro cu nervură mai închisă care se află de-a lungul spatelui. Mucusul este incolor.
ALTE SPECII ASEMĂNĂTOARE
Tandonia budapestensis
CARACTERISTICI BIOLOGICE
Limaxul negru cu nervură are un ciclu anual, cu o durata de viață de 12-14 luni. Este o adevărată specie de adâncime care poate rezista și în condiții de secetă.
DISTRIBUȚIE GEOGRAFICĂ
Este larg răspândit în sud-vestul Europei și se găsește în mod obișnuit în Noua Zeelandă, Japonia, Australia, Africa de Sud, Statele Unite ale Americii, Argentina.
HABITAT
Chiar dacă acest limax poate supraviețui mai bine decât majoritatea limacșilor în condiții de secetă, el preferă să trăiască aproape de apă. Trăiește în special în suprafețele cultivate și se ascunde sub pietre și în cavitățile din sol.
PAGUBE PROVOCATE/SIMPTOME
Acest limax provoacă daune semințelor și răsadurilor și se hrănește la suprafața solului și sub pământ.
CULTURI CARE PREZINTĂ RISCUL DE A FI AFECTATE
Limaxul negru cu nervură este un dăunător important în special în zonele secetoase. Provoacă pagube cartofilor și morcovilor, dar se hrănește de asemenea și cu culturile de ierburi proaspete și răsadurile germinative de floarea-soarelui, soia și rapiță cu semințe oleaginoase.
IMPACT ȘI GRAVITATE
Pagubele provocate de acest limax cresc în habitatele secetoase și în zonele necultivate.
PREVENIRE ȘI CONTROL
Limaxul parazit nematod Phasmarhabditis hermaphrodita este utilizat ca agent de control biologic împotriva limaxului negru cu nervură.
PRĂDĂTORI NATURALI
Limaxul negru cu nervură reprezintă pradă pentru mai multe specii de cărăbuși de sol, care populează câmpul.