Combaterea melcilor la rapița cu semințe oleaginoase 2017-07-28T08:21:52+00:00

Combaterea melcilor la rapița cu semințe oleaginoase

Combaterea melcilor si limacsilor la rapita

DESCRIERE

Rapița cu semințe oleaginoase este a treia cea mai mare sursă de ulei vegetal, după soia și uleiul de palmier. În anul 2012 au fost produse în jur de 65 de milioane de tone de ulei, la nivel mondial.

VULNERABILITATEA PROVOCATĂ DE LIMACȘI

De obicei, cele mai vulnerabile sunt răsadurile de rapiță cu semințe oleaginoase aflate în faza de germinație. Semințele sunt atacate mult mai rar. Datorită faptului că rapița cu semințe oleaginoase are punctul de creștere chiar deasupra solului, atacul melcilor poate distruge complet răsadurile tinere.

SPECIILE IN CAUZĂ

Limaxul cenușiu de câmp, Deroceras reticulatum, este cel mai frecvent observat ca fiind dăunătorul rapiței cu semințe oleaginoase, cu toate că și alte specii îi pot provoca, de asemenea, probleme.

SEMNELE INVAZIEI

Cele mai clare dovezi ale invaziei de limacși pot fi observate pe răsadurile tinere. Cotiledoanele și primele frunze sunt cele mai expuse riscului. In cazurile severe, zone întregi ale câmpului vor fi goale datorită invaziei de limacși.

SOLUȚIA

Utilizați metode cu capcane pentru a evalua populațiile și în cazul în care sunt îndeplinite pragurile, aplicați granulele imediat după semănare, pentru a avea cel mai bun control.

Este important ca aplicarea să fie făcută în mod corect astfel încât limacșii să intre în contact cu granulele cât mai curând posibil. Calibrați echipamentul cu atenție.

În urma aplicării, continuați monitorizarea culturilor de-a lungul fazei critice de început, atunci când plantele sunt cele mai sensibile.