Cum scapi de melci

Viața de agricultor vine la pachet cu multe cunoștințe, multă muncă și multe soluții de rezolvare a tuturor problemelor care pot apărea pe parcurs, indiferent de cum e vremea, cu ce daunatori te confrunți sau… cum scapi de melci. Cât timp solul conține surse de hrană, cei din urmă vor fi prezenți pe câmp. În luna lui cuptor se recoltează grâul și ovăzul, se seamănă meiul de cultură succesivă, se fac dezmiriștiri, se efectuează ogoarele de vară, se încorporează sub brazdă gunoiul de grajd, precum și îngrășămintele necesare hrănirii și dezvoltării plantelor cultivate. Conținui așadar să fii activ și în gardă: cum te asiguri că tot ce depinde de tine va merge ca pe roate, cum îți plănuiești totul, cum lupți cu dăunătorii, cum scapi de melci?

Am mai dezbătut și în alte articole anterioare problema combaterii melcilor cu sau fără cochilie și am venit în sprijinul agricultorilor cu soluția propusă de experții de la Lonza, și anume peletele Axcela ce au în componență metaldehida și ingrediente cu ajutorul cărora produsul merge direct la țintă.

Revenind la subiect, hai sa vedem cum scapi de melci! Pentru a ști clar cum stă situația, trebuie făcut controlul fizic pe terenul agricol. Lucrarea de recoltare a cerealelor este ultima etapă pentru ducerea la bun sfârșit a misiunii acestei culturi pe câmp. În cazul culturilor de legume, prezența agricultorului pe plantație este obligatorie, ca urmare a coacerii treptate a legumelor și recoltarea lor în funcție de acest lucru. Acum este timpul pentru semănatul legumelor timpurii, precum și pentru cel al culturilor ce vor asigura hrana din timpul iernii, culturi cu producție masivă. În cel de-al doilea caz, lucrările de întreținere sunt continue. Se începe cu pregătirea solului ce trebuie curățat de resturile culturii anterioare, lucrarea lui, încorporarea sub brazdă a îngrașămintelor. Prin dezmiriștire se îndepărtează resturile agricole și se ia deja o măsura de combatere a melcilor ce vor rămâne astfel fără hrană. Chiar și așa, prelucrarea acestuia îl transformă în habitat perturbat pentru moluște. Solul afânat e locul ideal în care melcii și limacșii se adăpostesc de căldura toridă a verii.

Luna iulie este în general secetoasă, motiv pentru care trebuie să suplimentezi umiditatea din sol prin irigații. Umiditatea este un alt factor ce favorizează mediul de dezvoltare a melcilor și limacșilor, însă nu poți renunța la apă de teama devoratorilor de verdeață. Așadar, lucrările agricole își urmează cursul fără a avea efecte asupra modului cum scapi de melci. În consecință ai nevoie de o soluție eficientă, ușor de implementat și fără prea multe efecte negative asupra recoltei și a mediului în general.

Indiferent cât de industrializată și automatizată este munca agricolă pe care o desfășori, este imperios necesar să controlezi culturile pe care le gestionezi și să amplasezi capcane, pentru a avea indici referitori la densitatea populației de melci. Deci cum scapi de melci? Te asiguri că vei aplica produsul de combatere în cantitatea necesară, nu mai mult, din grijă pentru mediu, nu mai puțin pentru ca asta ar scădea din eficiență.

 

By | 2017-07-03T06:38:44+00:00 June 30th, 2017|Noutati|0 Comments