Combaterea melcilor limax
Melcii limax sunt acele moluște fără cochilie care ne invadează culturile începănd din primavară și pănă toamna. Cu un apetit devastator, consuma frunzele proaspete si tot ce e verde, distrugând cu repeziciune o întreagă cultură căreia i-am dedicat toată munca și energia.
Cunoaștem diferite posibilități de combatere a melcilor limax, unele prietenoase cu mediul, adecvate spațiilor mici, precum și metode chimice care dau un randament sigur în situația unei invazii la scară largă, industrială. Înainte de a acționa împotriva dăunătorilor, e necesar să depistam prezența melcilor limax pe suprafața cultivată, printr-un control al acesteia. Momentul ideal pentru a-i surprinde în acțiune este după ploaie sau în timpul nopții, deoarece umiditatea este mediul lor favorabil. Îi vom găsi în mod sigur pe frunze. Nu este suficient să știm că melcii limax ne-au invadat cultura, e nevoie să cunoaștem și densitatea populației, pentru a ști în ce cantitate să aplicăm tratamentul de combatere.
Actualmente există pe piață mai multe produse pentru combaterea melcilor limax. Majoritatea sunt pe baza de metaldehidă, ale cărei proprietăți extrem de toxice sunt binecunoscute de jucătorii industriei agricole, de mai bine de 60 de ani. Ceea ce diferă la ele este procentul de metaldehidă. Din acest motiv, recomandările fac apel la utilizarea responsabilă a produselor, cu referiri cât mai precise la aplicarea acestora, care se face de preferință seara, adică înainte ca limacșii să iasă din ascunzișuri. Trebuie ținut cont de faptul că aplicarea repetată are influență asupra calității solului, care cu timpul nu va mai avea proprietățile necesare dezvoltării plantelor. În consecință, ceea ce putem face este să studiem cât mai îndeaproape produsele existente și să ne orientăm spre cel mai bun.
Specialiștii Swiss Life Science de la Lonza au elaborat un produs revoluționar pentru combaterea melcilor limax. Acesta are tot metaldehida ca ingredient de bază. De ce revoluționar? Pentru că, în afara faptului că este letal pentru limacși și melci, produsul are și componente care îl fac atrăgător și gustos. Peletele sunt fabricate conform unui brevet, printr-un proces de extrudare umedă ce are ca rezultat un produs care distruge mai repede, mai mulți limacși. În plus, acestea pelete lucrează foarte rapid – structura lor absoarbe apa foarte repede, ceea ce le face mai ușor de consumat pentru limacși. Asta înseamnă că, odată ce au întâlnit granulele, dăunătorii nu le abandonează până nu se satură, iar în felul acesta plantele din jur vor fi salvate. Produsul acționează rapid asupra mucusului de pe exterior, cât și de pe tractul digestiv al moluștei. Deci produsul își atinge scopul în combaterea melcilor limax și, în plus, peletele sunt tratate astfel încât să nu fie ingerate de celelalte organisme din cadrul ecosistemului, cum ar fi râmele, păsările sau insectele. Granulele Axcela își fac treaba și în condiții de frig și umiditate și sunt prietenoase cu mediul, întrucât se degradează în dioxid de carbon și apă.
Indiferent de tipul de pelete Axcela utilizate, pentru a obține cele mai bune rezultate în combaterea melcilor limax, este nevoie de o aplicare cât mai uniformă, printr-un proces mecanizat. Forma robustă, fără praf, cu rezistență ridicată la sfărâmare și proprietăți balistice ale granulelor Axcela asigură aplicarea precisă și eficientă. Un rol foarte important îl are și curățarea și întreținerea echipamentului de aplicare.
În căutarea soluției celei mai eficiente și prietenoase în combaterea melcilor limax la nivel industrial, folosiți peletele Axcela! Acestea sunt disponibile pe piața din România împreună cu toate informațiile necesare pentru o corectă întrebuințare a lor. Pentru acces la aceste informații, vizitați www.axcela.ro.