Combaterea daunatorilor culturilor agricole de mai

Luna mai este în agricultură una foarte activă. Se pregătesc culturile de vară și toamnă, se îngrijesc culturile inființate anterior, se fertilizează solul și se fac tratamente împotriva dăunătorilor. Ploile frecvente din cursul lunii mai și căldura favorizează dezvoltarea și înmulțirea dăunătorilor în câmp.

Viermii, păianjenii, melcii și limacșii, insectele, păsările sălbatice și rozătoarele au ca mediu prielnic câmpurile cultivate cu hrană bogată. Plantele, în toată splendoarea lor, sunt surse de viață pentru toate acestea, începând de la stadiul de sămânță și continuând cu cel de răsad, până la maturitate, când se culege recolta. Rădăcinile, tulpinile subterante și supraterane, frunzele și fructele sunt permanent sub amenințarea dăunătorilor.

Pentru a-i combate, avem la dispoziție metode agrotehnice, dar și chimice. Prima categorie este una prietenoasă cu mediul, întrucât se referă la lucrările solului: aratul, grapatul și prășitul prin care se distrug habitatele dăunătorilor și o parte din aceștia. Lucrările de plivire sunt de asemenea utile în acest context, pentru că îndepărtarea plantelor nedorite de pe suprafața cultivată înseamnă împuținarea sursei de hrană pentru dăunători. Sămânța trebuie să fie curată, fără viermi sau gărgărițe, pentru că astfel răspândim dăunătorii pe suprafața culturii încă de la inceput.

Metodele chimice presupun utilizarea substanțelor chimice în tratarea solului, încă dinainte de semănare sau pe durata dezvoltării culturii. Reversul acestei metode este contaminarea recoltei cu substanțe chimice. Respectând totuși dozele și modul de întrebuințare al acestora, pericolul de intoxicare se reduce la minim. Mai mult decât atât, dezvoltatorii din această industrie fac cercetări continue și elaborează produse cât mai prietenoase cu mediul, pentru că în timp și calitatea solului este afectată. În plus, este de dorit ca ecosistemul să nu fie dereglat de astfel de intervenții, motiv pentru care se încearcă tot mai mult ca aceste substanțe toxice să aibă în componență doar substanța letală pentru dăunătorii căreia îi este destinat produsul, în combinație cu o alta, care să fie foarte atrăgătoare pentru aceștia.

Pe un astfel de principiu lucrează specialiștii Swiss Life Science. Ei au elaborat un produs de combatere a melcilor și limacșilor, pe bază de metaldehidă. De mai bine de 60 de ani acest compus este utilizat ca substanță letală în combaterea moluștelor. Acest produs este diferit de altele din clasa sa prin procesul de extrudare umedă care îl face fiabil și în condiții de ploaie, ca și de vreme uscată, printr-un proces de extrudare umedă. Acest proces are ca rezultat un produs care distruge mai repede, mai mulți limacși. Peletele Axcela au în componența lor metaldehida cu efect acid și rapid și alte ingrediente care determină alte organisme să le evite. Mai mult decât atât, păsările nu sunt atrase de ele vizual, pentru că au culoarea albastră, pe care ele nu o disting. Și nu în cele din urmă trebuie menționat faptul că granulele Axcela se degradează în dioxid de carbon și apă, deci sunt minim poluante. Chiar și în aceste condiții, produsul este insoțit de indicații clare de administrare, fiind realmente un program complex de management agricol. Pe site-ul Axcela găsiți toate informațiile necesare utilizarii corecte a produsului.

 

By | 2017-05-25T10:53:20+00:00 May 15th, 2017|Noutati|0 Comments